Inredning & Design

5 tips för ett bättre inomhusklimat

Ett optimalt inomhusklimat är A och O för att säkerställa god hälsa och välmående luftvägar. Med detta sagt finns det många olika tillvägagångssätt för att uppnå ett bättre inomhusklimat, och vi ska nedan bjuda dig på fem tips som kan hjälpa dig att förbättra inomhusklimatet i just ditt hem. Med ren och fräsch luft märker du snart att du mår bättre, att du enklare kan andas samt att energinivåerna är på topp!

Undvik att det blir för innestängt

Det första tipset må vara det mest uppenbara, men även det allra viktigaste. Din fläkt kommer enbart att hjälpa dig till en viss punkt, och därför är det av yttersta vikt att du låter fönstren stå öppna så ofta du kan. På så vis släpper du in rikligt med frisk luft och undviker att andas in samma inomhusluft om och om igen.

Införskaffa dig en luftfuktare

En luftfuktare kan beskrivas som en sorts anordning som används flitigt för att höja luftfuktigheten i rummet. Den sprutar med andra ord ut ånga som därefter absorberas av luften. Om rummets luftfuktighet är för låg kan detta resultera i ett dåligt inomhusklimat, och det påverkar både dina luftvägar samt din hud. Genom att använda en luftfuktare slipper du att stå ut med torra luftvägar och kan istället få ett inomhusklimat som gör under för din hälsa.

En stor trend är att koppla upp maskiner via en app i telefonen så är det även med luftfuktare.

Med detta sagt är det bra att ta hänsyn till placeringen av luftfuktaren. Ställ den inte mot en vägg och rikta den inte heller rakt mot dina möbler. För mycket fukt är nämligen inte någon höjdare, så var skonsam mot dina möbler och väggar genom att ställa luftfuktaren på en öppen yta. Då kommer du att få bästa möjliga resultat. Här hittar du bra luftfuktare.

Bort med doftljus och sprayflaskor

Att ha rökelser och doftljus i hemmet kan sannerligen kännas ljuvligt, men olyckligtvis nog bidrar de inte till ett bättre inomhusklimat. Tvärtom fyller de luften med rök, och du märker snart av att din energinivå blir lägre än tidigare. Om du vill använda dig av dessa produkter måste du se till så att du vädrar efteråt.

Detsamma gäller för sprayflaskor. Det kommer säkerligen inte som någon överraskning att sprayflaskor lämnar ifrån sig kemikalier, och det är just dessa som du sedan andas in. Styling- samt städutrustning i form av sprayflaskor bör därför användas så sällan som möjligt, och vädra som sagt ordentligt om du för ett eller annat skäl måste använda dessa produkter.

Välj ut ett lämpligt dammsugarfilter

Att regelbundet dammsuga är ett bra sätt att se till så att inomhusklimatet blir så optimalt som möjligt. Det gäller dock att ha ett filter av hög kvalitet i din dammsugare. Det måste nämligen kunna fånga upp de små partiklarna och även se till så att dammsugandet i allmänhet blir så smidigt som möjligt.

På tal om städningen får du inte heller glömma bort att damma lite då och då. Det är ingen höjdare att andas in dammpartiklar, och det är därför väl värt att damma så ofta du kan. Piska dessutom mattor, sängkläder och dylikt för att få bort så mycket av dammet som möjligt.

Elda med omsorg

Är du någon som ofta eldar i hemmet? Det är fullt möjligt att elda på ett ansvarsfullt sätt som inte påverkar inomhusklimatet alltför mycket. Om du dock lägger på fel sorts ved på din öppna spis kan det komma att bli ett stort problem. Det du ska undvika är målat eller impregnerat virke samt plast. Dessa avger giftiga partiklar som du verkligen inte vill andas in. Använd dig därför enbart av ved som är menat att elda med i öppna spisar.