Inredning & Design

Bergs Potter

Bergs Potter är ett danskt familjeföretag som funnits på marknaden sedan 1942 när grundaren Victor Berg öppnade sin första butik. Företaget fortsätter att växa och imponera med sina kollektioner. De tillverkar vackra krukor i hög kvalité och som alla tillverkas för hand i Italien. 

Man hämtar inspiration från olika epoker, kulturer och platser runt om i världen. Krukorna tillverkas enligt Toscansk tradition i italiensk lera. Designen är klassisk och tidlös och krukorna åldras med värdighet och blir bara vackrare med åren. 

olika produkter från bergs potter

Historia och jakten på inspiration

Bergs Potter blev snabbt en uppstickare på marknaden bland de traditionella kruktillverkare i Danmark. Grundaren till Bergs Potter är Victor Berg som ville föra in mer glädje till det danska folket under andra världskriget med sin färgstarka kruksamling.

Resan började 1942 då Berg öppnade en egen butik med keramikkrukor i alla möjliga färger och former. Han öppnade sedan ytterligare tre butiker i Danmark och alla var framgångsrika.

Båda Victors barn Steffen och Sysser sökte sig till framgångssagan med stort intresse och har bidragit till Berg Potters framgång. Det var även en självklarhet för syskonen att ta över verksamheten. 

Syskonparet reste i slutet av 80-talet runt för att hitta inspiration. I ett skjul hittade de en elegant och vacker kruka som blev inspiration till Berg Potters storsäljare, Köpenhamn. Än idag är kollektionen tillverkad av den allra finaste terrakottan. 

Syskonen reste runt i Europa i jakt på inte bara inspiration utan även kunskap. Toscana blev en vändpunkt för Berg Potters historia och här fann de vad de letat efter nämligen skickliga keramiker som skapade konst av lera i hög kvalitet enligt den Toscanska traditionen. 

Man tog med sig kunskapen hem till Danmark och verksamheten utökades med vännerna Frits och Martin. Genom åren blev det många resor till Toscana och tillslut beslöt man att flytta tillverkningen dit. Huvudkontoret finns kvar i Danmark och företaget drivs än idag av syskonparet som har som mål att bolaget ska gå i arv till kommande generationer. 

Kollektion och krukor

Berg Potter krukor är inte bara vackra utan de är även hållbara och kan användas både inne och ute. Några av de mest populära kollektionerna är Köpenhamn, Simona, Emilia och Honey.

Leran som en Berg Potter kruka tillverkas av, väljs ut och bryts i Toscana. Krukmakare utformar varje kruka för hand och när krukan är klar får den torka. När den har torkat bränns den i 1 000 °C. Hur långt torkningen är olika det kan ta alltifrån en dag till flera veckor. För att få det bästa resultatet låter man torkningen ske i den takt som är nödvändig. 

Efter bränningen doppar man krukorna i en behandling som gör dem vattenavvisande. Krukorna blir härdade för att motstå väder och vind tack vare själva tillverkningsprocessen men även tack vare lerans höga densitet. 

Lerans höga kvalitet tillsammans med tillverkningsprocessen gör att krukorna behåller fuktigheten bättre, låter växternas rötter andas och reglerar fuktnivån i jorden. Ytan blir väldigt hållbar eftersom leran bränns i hög temperatur. Tar du hand om dina Berg Potter krukor kan de hålla i flera generationer. 

Oglaserade och glaserade krukor

De oglaserade krukornas yta kommer med tiden få en vacker patina med unika nyansskiftningar. Krukorna har en rå yta med naturliga variationer som ger liv åt materialet som gör varje kruka unik.

Glazed by Berg är Berg Potters sortiment med krukor som är glaserade. De glasyrer som används är intensiva, mättande och blanka nyanser som framhäver krukornas detaljer. Färgerna som används är hämtade från miljön som finns i de klassiska danska fiskebyarna. 

Med stor skicklighet glaseras varje kruka för hand, vilket skapar vackra färgskiftningar. 

bergs potter Köpenhamn

Olika modeller 

 • Daisy
 • Emilia
 • Helena
 • Honey
 • Julie
 • Jupiter
 • Köpenhamn
 • Misty
 • Neptune
 • Oak
 • Parade
 • Saturn
 • Simona