Inredning & Design

Miljövänligt inomhusklimat kan se bra ut också!

Med stigande elpriser är det många som ser över uppvärmningen av bostaden. För dig som bor i villa kan det verkligen löna sig. Runt 80 procent av energikostnaden går nämligen till uppvärmning och varmvatten!

I många fall är lösningen för att få ner energikostnaderna för uppvärmning och vatten att skaffa sig någon form av värmepump. Men blir det inte oerhört fult både på insidan och utsidan? Inte nödvändigtvis.

Luftvarmepumpguiden.nu gav oss inspiration kring hur man kan tänka kring det där med luftvärmepumpar och andra värmekällor när det gäller design och utseende.

bra luftvärmepumpar

Typ av värmepump avgör utseendet

Till att börja med finns det olika typer av värmepumpar. Vilken estetisk påverkan de har på bostaden varierar därför och lösningen för att få det att se snyggt ut beror på vilken typ av värmepump du installerar.

Bergvärmepump och jordvärmepump

Många väljer att installera en bergvärmepump eller jordvärmepump. Då används ett vattenburet värmesystem i bostaden. Helt vanliga värmeelement med andra ord. Här har du givetvis full frihet att bestämma utseendet.

I vissa trädgårdar går det inte att anlägga bergvärme eller jordvärme. Då är en luftvärmepump ett utmärkt alternativ. Här finns två varianter.

jordvärmeslinga till värmepump

Luftvärmepump (luft – vatten)

Den ena varianten av luftvärmepumpar kallas för luft-vattenvärmepump. Den har ett aggregat på utsidan av huset och värmer upp ett vattenburet system. Här är utseendet samma som för jordvärme – via vanliga vattenburna element. Du kan anpassa utseendet precis som med vanliga element. Dessutom ger denna lösning varmvatten.

Luftvärmepump (luft – luft)

Alternativet är luft-luftvärmepump. Den har ett liknande aggregat på utsidan av huset. På insidan använder den ett utblås som ofta sitter uppe vid innertaket på ett ställe i bostaden. Designen på dessa varierar men de flesta är ganska så snygga. Det finns vissa tillverkare som medvetet valt att inte försöka få utblåsmekanismen att smälta in utan låtit en industridesigner utforma den så att den blir en del av inredningen.

Även här finns faktiskt ett alternativ för dig som bryr dig extra mycket om hur snygg din värmeanläggning är. Det finns nämligen luft-luftvärmepumpar som har golvmonterade aggregat som du kan placera under exempelvis ett fönster, precis som ett vanligt element. Dessa är utmärkta speciellt i lite mindre bostäder eller om du vill att anläggningen ska smälta in så bra som möjligt i inredningen.

Luftvärmepumpskydd skyler utomhusdelen

Många som funderar på att köpa luftvärmepump oroar sig även över att utomhusdelen av anläggningen ser ful ut och förstör det estetiska intrycket av fastigheten. Även här finns flera lösningar.

Det vanligaste är att köpa till ett skydd för utomhusdelen. Det är som en liten trälåda eller bur i vilken aggregatet sitter. Förutom att skydda mot regn och snö skyler det även anläggningen så att den smälter in med fasaden.

Om du har en bostad med platt tak kan ett alternativ vara att placera luftvärmepumpen på taket. Beroende på arkitekturen kan det gå att installera anläggningen så att den inte syns från marken.