Inredning & Design

Homestyling - så funkar det

Homestyling eller homestaging innebär att styla en bostad inför en visning med målet att försäljningsvärdet ökar. Det var den amerikanska toppmäklaren och inredningsdesignern Barb Schwarz som myntade uttrycket i slutet av 70- talet. I Sverige dröjde det dock till millennieskiftet innan det slog genom. 

I Sverige slog homestyling främst genom tack vare olika TV-program om inredning och bostadsförsäljning. Vissa skiljer på begreppen homestyling och homestaging där homestyling innebär att det är något du gör för din skull och homestaging något du gör för personen som kommer att bo i bostaden. 

exempel på homestyling

Tips inför försäljning och fotografering

Hela poängen med homestyling är att besökarna ska känna att det kan vara deras framtida hem. Det är därför viktigt att utgå från livsstilen hos besökarna. Är det barnfamiljer eller ska extra rummet istället användas som kontor. Vilken stil tros de gilla? När stylingen passar målgruppen händer det ibland även att bostadsköparen kan köpa möblerna som använts. När det är bestämt vilken målgrupp du ska inreda för, kan arbetet med homestyling börja. 

Det första intrycket

När det gäller bostadsvisningar kan mycket väl det första intrycket vara avgörande för om besökarna är intresserade eller inte av bostaden. Det lönar sig därför att lägga extra tid på entrén framför huset eller trappuppgången men glöm inte bort hallen. 

När besökarna kliver in genom dörren är det hallen som man först möts av, därför är det ett mycket viktigt rum. Här kan man skapa en ombonad känsla med ljus och växter. Hallen ska inte kännas trång utan den ska kännas rymlig och luftig. Ett tips är att hänga fram de snyggaste ytterplaggen och ett par finskor.

Fräschhet och utrymme

Oavsett hur snygga möblerna än må vara spelar det ingen roll om bostaden känns smutsig och ofräsch. Ett smutsigt och ofräscht hem kopplar tankarna till misskötsel. Smutsiga fönster kan till exempel förstöra utsikten. Skrubba och håll fräscht överallt i bostaden. Antingen själv eller ta in proffs. 

För att skapa rymd går man efter uttrycker less is more. Plocka bort och möblera om för att skapa en känsla av rymlighet. Detta ger en chans för besökaren att visualisera sina egna möbler i bostaden. 

Vill du skapa ännu mer rymd är det smart att måla i ljusa färger och använder ljusa mattor.  Sortera och plocka undan. Plocka bort privata spår såsom kylskåpsmagneter, lappar och foton. Addera istället hemtrevliga saker som snittblommor, doftljus, kryddväxter och andra saker som kan tillföra känslan av ett inbjudande hem.

Lek med sinnen

Det är ingen slump att det luktar gott och känns fräscht på visningar. Många använder sig gärna av doften av nybakta kanelbullar. Sinnesupplevelser spelar en stor roll när vi ska fatta beslut och sinnesintrycket kan påverkas med iögonfallande detaljer. Det kan vara återkommande accentfärger, tavlor, blomsterarrangemang eller ett härligt ljusinsläpp.

Vill du inte använda dig av doften från kanelbullar kan du exempelvis använda färska kryddor, såpa, kanel, nejlika, tvättmedel eller andra härliga dofter. 

Glöm inte balkongen och trädgården

För dig som har balkong, trädgård eller uteplats, se till att dessa inte glöms  bort när det är dags för visning. Även om det inte är säsong, ställ fram utemöbler. Hjälp besökarna att visualisera och använda sin fantasi. Klipp gräsmattan, rensa i rabatterna, dekorera med filtar, ljusslingor, kuddar och skapa en mysig känsla. 

homestyling trädgård

Tips rum för rum

Kök


För många är köket husets hjärta och här är det viktigt att framhäva vilka bra arbetsytor det finns. Plocka undan mikro, diskställ och annat som står framme. Det är inte ovanligt att många stylister använder en lite del av köksbänken för att sätta fram lite vackert porslin tillsammans med färska kryddor eller en snygg kokbok. Arbeta med köksrelaterade föremål i olika material och låt en punkt vara i fokus. 

Ett annat tips i köket är att försöka blanda hårda och mjuka material. Ha en snygg matta, en fin duk på bordet och en stor bukett med snittblommor och ett ljus för att skapa en inbjudande känsla. 

Sovrum

Rensa undan på nattduksborden så det inte står massa saker framme. Använd textilier för att skapa en mjuk känsla i rummet. Bädda sängen snyggt, gärna med ett överkast som går ända ner till golvet. Piffa till det med fina kuddar och en pläd. Du kan även använda dig av trenden med linnelakan och en medvetet ofixad men hemtrevlig bäddning. 

Vardagsrum

Ta undan saker från soffbordet och ställ gärna färska blommor eller ljuslyktor. En stram soffa kan mjukas upp av en hängande pläd. Piffa med kuddar i olika textilier och färger. 

Badrum

Putsa handfat, speglar, badkar och dusch mycket noga. Ta fram fräscha och enhetliga handdukar. Ta bort schampoflaskor och andra överflödiga förpackningar. Dekorera exempelvis med en växt och snygg tvålpump 

Enkel homestyling man kan göra själv 

  • Städa bostaden mycket noga både inför fotograferingen och visningen
  • Plocka undan alla personliga föremål som schampoflaskor i duschen, fotografier med mera. 
  • Arbeta med en neutral grund som passar de flesta smaker. 
  • Bädda sängen snyggt och tillför ljusa textilier
  • Använd växter både snittblommor och krukväxter