Inredning & Design

Så väljer du design på poolen

Varje trendigt hem förtjänar en snygg pool i trädgården. Eller hur? Om du ska anlägga en badbassäng finns det många alternativ att välja bland. Det blir ofta en balansgång mellan pris, design och funktion.

Hur kan man tänka när man ska bygga en swimmingpool? Det tar vi reda på i denna artikel.

Olika utseende på poolen

Det mest iögonfallande är förstås formen. Det finns olika utföranden på poolen att välja bland. Vart och ett har sina speciella egenskaper och bidrar till trädgårdens utseende på sitt speciella sätt:

  • Rektangulär form: Ett klassiskt utseende som nästan aldrig blir fel. Ger ett snyggt intryck i din trädgård. Perfekt för såväl umgänge som motionssim.
  • Rund pool: Ser lite ”snällare” ut i trädgården genom sin runda form. Kan passa extra bra i lite mindre trädgårdar där man inte vill att poolen ska ta upp hela ytan.
  • Åttaformad: En kombination av den rektangulära och runda formen som ger ett lite spännande intryck. Ofta en prisvärd variant.
  • Anpassad form: Det går egentligen att bygga i princip vilken form som helst – kanske en oval eller kurvformad modell kan falla i smaken?

Utomhus eller inomhus?

När man pratar om pooler blir det lätt att man automatiskt tänker på en utomhuspool i trädgården, men det går faktiskt att anlägga en bassäng inomhus också. Tänker du köpa pool främst för att motionssimma snarare än att svalka dig varma sommardagar är nog en inomhusvariant att föredra. Då kan du simma året om, oberoende av väder och vind. Det gäller bara att du har gott om utrymme förstås!

Välj material

Det finns flera olika stommar att välja bland. De vanligaste varianterna är glasfiberpool, stålpool, träpool, polystyrenblock och gjuten betongpool.

Glasfiberpooler har ofta den ”klassiska” blå färgen, men finns även som vit och andra färger. Betongpooler lägger man oftast kakel eller mosaik i och då bestämmer du själv exakt färg och mönster.

Övriga stommar använder en så kallad liner. Även här är det blått som dominerar men det finns en lång rad spännande färger, mönster och ytimitationer att välja band. Här har du stor chans att påverka utseendet i din trädgård!

En storlek som passar

Slutligen behöver du välja en passande storlek. Dimensionera poolen efter den yta du har att tillgå. Du vill förmodligen att den ska ge ett harmoniskt intryck i trädgården. Dessutom ska det ju finna plats att sola och umgås på också! – Och för poolfesten så klart!